Tanjung Dawai Kedah Mai Singgah

Tanjung Dawai Kedah Mai Singgah

Tanjung Dawai Kedah dalam mai singgah. Kalau Lumut dan Pangkor terkenal dengan pengeluaran ikan masin dan bilis. Belacan Tanjung Dawai paling popular. Mari dapatkan info mengenai destinasi terbaik yang boleh anda kunjungi di Malaysia seperti ulasan hotel, pulau peranginan, bangunan bersejarah, makanan best dan lain-lain.

Tanjung Dawai Kedah Mai Singgah Summary

  • Attraction: Tanjung Dawai Kedah Mai Singgah
  • Location: Kedah Malaysia
  • Attraction Type: Attraction in Malaysia

Tanjung Dawai Kedah Mai Singgah

Tanjung Dawai is a small town in the west of Sungai Petani . The town is one of a fishing village. All Marine Product that processes here to be used as a food source. Tourists can get dried fish, anchovies, salted fish, preserved fish (pekasam) and other seafood products at an affordable price. Tanjung Dawai Jetty that always visited especially during the holiday season provides transportation to the Merdeka Beach which is a popular destination for recreational in Kedah.

Anda mesti pernah mendengar lagu Pantai Merdeka yang pernah popular suatu ketika dahulu kan? Dan lagu Pantai Merdeka telah mendapat tempat sehingga ke hari ini. Terdapat 7 tempat menarik yang boleh anda dapati disini, Ada tarikan tersendiri tempat membuatkan pengunjung akan datang di sini. Salah satu tempat menarik adalah perkampungan nelayan. Kalau anda melawat ke Sungai Petani jangan lupa singgah ke sini.

Apa yang anda boleh dapati di sini? Di sini, segala bagai produk hasil laut yang berkualiti dan segar anda yang anda boleh dapati. Hasil laut yang telah di keringkan boleh dijadikan ole-ole untuk dibawa pulang. Produk hasil laut Tanjung Dawai juga boleh didapati di aplikasi Shopee dan Lazada. Penghantaran dan sampai ke rumah anda dalam masa sehari sahaja! Terdapat pelbagai jenis ikan kering daripada pelbagai jenis ikan boleh anda pilih. Harganya lebih murah dan kesegaran dijamin.

Tempat menarik seterusnya adalah mai singgah di Jeti Tanjung Dawai. Anda boleh menaiki bot dari Pantai Merdeka untuk ke seberang sana. Tambang botyang dikenakan adalah cuma RM 4 sahaja untuk pergi balik. Antara faktor penyumbang lain sebagai tempat menarik jom mai singgah Tanjung Dawai adalah tatkala musim buah-buahan tempatan. Terdapat banyak sekali buah-buahan dengan harga yang murah-murah.

Faktor utama yang menyebabkan ramai yang berkunjung adalah kerana keistimewaan dan kesedapan makanan. Jika anda ke sini, jangan lupa mai singgah pekena rojak Buah. Rasanya
sedap baq hang! Jangan lupa makan ikan bakaq kat sini sekali dan makan tengahari dengan menu nasi campur yang sungguh menyelerakan.

Semestinya Malaysia adalah syurga membeli belah. Balacan Tanjung Dawai adalah produk perikanan yang dihasilkan oleh nelayan kampung. Belacan ini sangat segar dan sangat berbaloi apabila anda membeli sebagai buah tangan dibawa balik. Selain itu, anda boleh mendapatkan ikan bilis, ikan masin dengan harga yang berpatutan. Disekitarnya terdapat banyak restoran makanan laut yang menawarkan makanan seafood yang segar.

More Tanjung Dawai Kedah Mai Singgah

Kampung Nelayan in Tg Dawai is a hotspot for photography enthusiasts and artists/painters, all eager to recreate the scene of a typical fishing village and all of its’ laid-back charm.

The wharf, unfettered by stark concrete and simply constructed with resources from the mangrove forest is completed by fishing boats, bobbing gently on the water as local fishermen have their afternoon rest.

On 20 November 2014, Dai Ichi Modern Art Gallery brought local and international artists group to Kampung Nelayan (Fisherman Village Tanjung Dawai) for outdoor painting during the International Art Camp & Exhibition 2014 organized by Dai Ichi gallery.

Tanjung Dawai terletak 30km dari Bandar Sg Petani. Ia terletak di Negeri Kedah Darul Aman.

*Credit: mpspk.gov.my, nordiyana.com, kedah.com

Hashtag / Keywords

error: