Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan yang Sentiasa Mudah dan Sedap!

Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan
Mesti ramai yang akan tolong membuat Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan ini kerana perlu dibuat bentuk bulat dan ianya juga berwarna warni.

Kelazatan Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan ini tiada tolok tandingnya. Perhatikan betul-betul cara memasaknya kerana terdapat banyak proses yang anda perlu ikuti. Jom kita cuba. InsyaAllah boleh!

Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan

Bahan-bahan untuk membuat Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan ditunjukkan seperti dibawah:

 • 1 cawan tepung pulut
 • ½ cawan gula
 • 1 cawan air/santan
 • Inti kacang merah secukupnya (bulat-bulatkan)
 • Pewarna ikut suka
 • Snow dusting sugar (untuk golek-golekkan mochi)
 • ½ cawan tepung jagung disangai

Cara Memasak Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan

Bagi Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan, cara membuatnya tidak sesukar mana dan dapat dipelajari melalui langkah demi langkah dibawah.

 1. Masukkan tepung pulut diikuti gula dan air/santan. Kemudian kacau sebati.
 2. Bahagikan adunan jika hendak letak pewarna. Kacau rata-rata.
 3. Kukus lebih kurang 20 minit atau hingga masak.
 4. Sementara tunggu adunan mochi masak, anda boleh sangai tepung jagung.
 5. Tabur tepung jagung yang sudah disangai di atas dulang atau papan pencanai. Letak adunan mochi diatasnya.
 6. Bentukkan adunan menjadi memanjang. Kemudian, potong adunan kepada beberapa bahagian kecil (jangan terlalu kecil).
 7. Ambil satu potongan mochi dan ratakan. Kemudian letak inti ditengah-tengah.
 8. Selepas itu, tutup bahagian yang terbuka dan kemaskan supaya nampak sekata. Buat langkah yang sama sampai habis.
 9. Akhir sekali, golekkan mochi di atas dusting sugar.
 10. Masukkan dalam paper cup dan boleh terus dimakan.

Did you know?

Menurut pencipta Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan, menggunakan santan lebih sedap kerana rasa lemak-lemak berrim dari air.

Hashtag / Keywords

Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan Reviews

Customer Reviews about Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kuih Mochi Ala Chef Wan ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: