Resipi Ketupat Daun Pisang pun Sedap Juga Dimakan dengan Rendang

Resipi Ketupat Daun Pisang

Resipi Ketupat Daun Pisang ini ada kelainannya dimana ia tidak menggunakan daun kelapa tetapi untuk masakan kali ini menggunakan daun pisang yang diikat di bahagian tepi kiri dan kanan.

Resipi Ketupat Daun Pisang Summary

 • Nama Resipi: Resipi Ketupat Daun Pisang
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-bahan Resipi Ketupat Daun Pisang

Untuk Resipi Ketupat Daun Pisang, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut: –

 • 4 cawan beras pulut
 • santan kelapa
 • 1 helai Daun pandan
 • 1 helai Daun pisang
 • Garam secukup rasa

Cara Memasak Resipi Ketupat Daun Pisang

Cara memasak Resipi Ketupat Daun Pisang ini diterangkan seperti dibawah: –

 1. Rendam beras pulut selama 2 jam
 2. Letakkan sedikit garam pada beras pulut.
 3. Kukus beras pulut bersama santan dan daun pandan.
 4. Ada 2 cara mengukus iaitu kukus sampai masak atau separa masak.
 5. Biarkan pulut sejuk sekejap dan boleh balut dengan daun pisang.
 6. Apabila pulut selesai dibalut dengan daun pisang seperti gambar, kukus sekali lagi selama 15 minit atau 20 minit.
 7. Dah siap!

Did you know?

Sesuai dimakan bersama rendang daging, sambal ayam atau kari ayam. Kalau buat kuah kacang pun sedap juga dimakan bersama ketupat daun pisang.

Hashtag / Keywords

Resipi Ketupat Daun Pisang Reviews

Customer Reviews about Resipi Ketupat Daun Pisang

Apakata kita cuba Resipi Ketupat Daun Pisang ini pula. Ia tidak menggunakan beras tetapi pulut sebagai ramuan utamanya. Pasti menyelerakan dan lain dari yang lain. Selamat mencuba!

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsikan Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Ketupat Daun Pisang di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

“Resipi Ketupat Daun Pisang ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Ketupat Daun Pisang ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: