Resipi Kuih Bingka Nangka: Tradisi Kuih Tradisional Melayu Sedap

Resipi Kuih Bingka Nangka

Resipi Kuih Bingka Nangka ini diilhamkan dengan menggunakan buah nangka sebagai bahan utama untuk membuat kuih tradisional melayu ini. Bahan-bahan yang digunakan adalah hampir sama dengan membuat kuih bingka yang lain namun kepintaran orang melayu zaman dahulu yang sangat inovatif dan kreatif mencipta sebuah menu kuih berasaskan buah nangka.

Kita seharusnya menyanjungi kuih tradisional melayu yang malar segar dan bersyukurlah jika ibu atau mak saudara kita yang tahu membuatnya.

Selamat mencuba membuat Resipi Kuih Bingka Nangka!

Resipi Kuih Bingka Nangka Summary

 • Nama Resipi: Resipi Kuih Bingka Nangka
 • Kategori Hidangan: Makanan/ Minuman
 • Jenis Masakan: Melayu India Cina Western Middle East

Bahan-bahan Resipi Kuih Bingka Nangka

Untuk Resipi Kuih Bingka Nangka ini, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut: –

 • 2 cawan tepung gandum
 • 1 cawan gula
 • 2 cawan nangka cincang halus
 • 2 1/2 cawan susu cair atau santan
 • 1/2 sudu teh garam
 • 3 biji telur
 • Pewarna kuning

Cara Penyediaan Resipi Kuih Bingka Nangka

Untuk menyediakan Resipi Kuih Bingka Nangka adalah seperti berikut: –

 1. Sapukan minyak pada loyang bersaiz 8 inci dan panaskan oven @ 190°c selama 10 minit sebelum di bakar.
 2. Blend gula, susu/santan, telur, garam dan pewarna hingga rata.
 3. Masukkan tepung dan nangka. Blend lagi.
 4. Curahkan ke dalam loyang 8 inci yang sudah di sapu minyak.
 5. Bakar pada suhu 190°c selama 50~60 minit sehingga masak.
 6. Apabila betul2 sejuk baru di potong

Nota : Boleh juga di buat gunakan whisk saja.

Did you know?

Anda boleh mencucuk menggunakan lidi untuk memastikan samada kuih benar-benar sudah masak. Apabila anda mendapati ada kesan kuih melekat pada lidi bermakna anda perlu membakar lagi sehingga apabila dicucuk, kuih tidak lagi melekat pada lidi.

Hashtag / Keywords

Resipi Kuih Bingka Nangka Reviews

Customer Reviews about Resipi Kuih Bingka Nangka

Resipi Kuih Bingka Nangka adalah kuih tradisional masyarakat melayu sejak zaman berzaman lagi. Pandai juga orang melayu mengolah kuih bingka kepada berpuluh jenis variasi. Dan dengan buah nangka pun boleh dimasukkan sebagai bahan utama dalam membuat kuih bingka.

Resipi Kuih Bingka Nangka adalah sajian minum petang yang sangat digemari oleh semua golongan masyarakat. Biasanya menu minum petang disediakan dengan bahan-bahan yang mudah dan cara penyediaan yang ringkas. Menu minum petang biasanya terdiri daripada kuih muih yang manis-manis atau masakan bergoreng dan perlukan sos pencicah. Anda boleh dapatkan banyak koleksi menu minum petang atau apa sahaja resipi di laman web kami.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resipi Kuih Bingka Nangka, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Kami ingin mengucapkan terima kasih atas perkongsian Resipi Kuih Bingka Nangka ini dan diharap anda dapat dimurahkan rezeki dan semoga mendapat rahmat dan keberkatan dalam kehidupan.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsikan Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi resipi menarik ini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

“Resipi Kuih Bingka Nangka ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Kuih Bingka Nangka ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

Kami mengalu-alukan resipi anda diketengahkan kerana ramai orang diluar sana yang menunggu resipi-resipi terbaru dari tuan-tuan dan puan-puan. Berikan sedikit amal jariah berbentuk panduan dan ilmu masakan supaya lebih ramai lagi yang boleh memasak dan akhirnya kita juga akan mendapat ganjaran pahala dan kebaikan disisi Allah S.W.T.

error: