Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan yang Sangat Popular

Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan
Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan ini sedap dimakan dengan nasi putih panas-panas. Anda boleh minta nasi tambah sekali lagi.

Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan adalah menu yang anda tunggu-tunggu untuk dimasak didapur anda. Resepi terbaik ini pasti membuka selera seluruh keluarga. Jom kita dapatkan resipi ini.

Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan

Bagi menyempurnakan Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan, anda memerlukan bahan-bahan utama iaitu daging lembu dan kalau boleh cuba dapatkan daging lembu segar.

Bahan-bahan yang Diperlukan

 • Daging (potong ikut suka)
 • 1 biji bawang besar*
 • 3 ulas bawang putih*
 • 5 batang serai*
 • 1 inci halia*
 • 6 tangkai cili kering*
 • 1 inci lengkuas (ikut suka)*
 • Sedikit jintan manis (ikut suka)*
 • Kerisik (ikut suka)
 • 1 bungkus rempah kerutuk
 • 1/2 kotak santan
 • Gula
 • Serbuk perasa
 • Garam
 • Rempah 4 sekawan

Cara Memasak Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan

Berikut akan diterangkan cara memasak Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan dari bahan dikisar, dipotong hingga siap dihidang atas meja makan.

 1. Potong kasar bahan bertanda * dan kisar hingga halus bersama sedikit air dan minyak.
 2. Tumiskan rempah 4 sekawan dan kisar hingga garing dan masukkan serbuk rempah tumis hingga pecah minyak.
 3. Selepas pecah minyak, masukkan daging bersama santan dan kerisik.
 4. Masak hingga daging empuk.
 5. Apabila sudah empuk, masukkan gula dan serbuk perasa.
 6. Perhatikan kepekatan kuah supaya tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Boleh tambah air jika kuah terlalu pekat.
 7. Siap dan selamat mencuba!

Did you know?

Anda boleh menggunakan pelbagai jenis gula samada gula nisan, gula Melaka, gula perang atau gula biasa.

Hashtag / Keywords

Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan Reviews

Customer Reviews about Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan

Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan adalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kerutuk Daging Ala Chef Wan ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: