Taman Tasik Permaisuri Cheras KL Recreation Park

Taman Tasik Permaisuri Cheras KL Recreation Park

Taman Tasik Permaisuri adalah recreation park yang mengandungi empat (4) buah pulau-pulau kecil ditanam pokok renek sesuai untuk aktiviti joging, berlari, berkelah serta melakukan aktiviti berkumpulan seperti zumba dan kelas kecergasan. Dapatkan info lengkap mengenai tempat menarik di Kuala Lumpur Malaysia.

Taman Tasik Permaisuri Cheras KL Recreation Park Summary

  • Attraction: Taman Tasik Permaisuri Cheras KL Recreation Park
  • Location: Kuala Lumpur Malaysia
  • Attraction Type: Recreational Park in Malaysia

Taman Tasik Permaisuri Cheras KL Recreation Park from Official

Taman Tasik Permaisuri yang terletak di Bandar Sri Permaisuri Cheras mempunyai keluasan kawasan ialah 49.4 hektar atau 122 ekar. Ia telah dibuka dengan rasminya oleh D.Y.M.M Sultanah Zanariah, D.K Raja Permaisuri Agong ke-8 pada 2 April 1989. Taman tasik seluas 49.4 hektar ini dibangunkan pada tahun 1984 dan terletak di antara Jalan Budiman dan Jalan Tenteram, Cheras iaitu kira-kira 15 km dari pusat bandar.

Taman Tasik Permaisuri ini terdiri daripada sebuah tasik seluas 14 ekar dengan empat buah pulau-pulau kecil di dalamnya. Kawasan sekitarnya ditanam dengan pokok-pokok rendah dan renek yang bukan sahaja mengindahkan taman ini tetapi juga sebagai tempat untuk berlindung dari terik matahari.

Tarikan utama Laman Iskandar Puteri

Tarikan utama di taman ini adalah Laman Iskandar Puteri yang terletak di sudut seluas 2 hektar. Ia bercirikan Taman Diraja Melayu Tradisi, ditanam dengan bunga-bungaan dan dilengkapi dengan pancutan air berirama dan pancutan air berbentuk sireh junjung. Bagi mereka yang berminat untuk menganjurkan aktiviti secara ’outdoor’ seperti aktiviti Hari Keluarga, Penggambaran dan lain-lain, bolehlah membuat tempahan melalui Jabatan Pembangunan Landskap dan Rekreasi di talian 03-2617 6396 /6402.

Waktu taman dibuka adalah bermula dari jam 6.00 pagi hingga 8.00 malam setiap hari. Para pengunjung diharap dapat mematuhi Undang-Undang Kecil Taman 2012 untuk memastikan keselesaan semua.

Taman Tasik Permaisuri Cheras KL Recreation Park from Blog

Untuk pengetahuan semua, wedding of the year di Malaysia telah dibuat di Taman Tasik Permaisuri bagi persandingan artis popular tanahair iaitu Yusri KRU dan Erra Fazira. Acara perkahwinan ‘wedding in the garden’ ini dibuat pada tahun 2003. Mesti ramai BBNU (budak-budak baru nak up) tidak mengetahui mengenai cerita ini. Ramai sekali peminat Yusri KRU dan Erra Fazira yang hadir dari setiap pelusuk negara. Ada juga yang sanggup datang dari Singapura, Indonesia dan Brunei semata-mata untuk melihat majlis persandingan kedua mempelai ini.

Majlis menjadi sangat meriah kerana dilakukan di kawasan rekreasi kerana para hadirin yang datang tidak putus-putus.

*Credit: dbkl.gov.my,

Hashtag / Keywords

Lokasinya yang berhampiran dengan Kompleks Renang Kuala Lumpur, Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Kompleks Sukan DBKL, Pusat Belia Antarabangsa, Unit Berkuda DBKL, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dan Masjid Bandar Tun Razak telah menjadikannya sebagai tempat tumpuaan yang popular bagi para pengunjung dari dalam dan luar negeri.

Like many recreational parks managed by DBKL, this recreational park is not just for jogging, running, kids’ playground or gathering. Taman Tasik Permaisuri Cheras Kuala Lumpur also include a football pitch, a futsal court and some jungle trail. This park is bigger than Taman Pudu Ulu and Taman Tasik Ampang and ample parking bays.

Taman Tasik Permaisuri Cheras KL Recreation Park Reviews

Customer Reviews about Taman Tasik Permaisuri Cheras KL Recreation Park

Joging dan Main Badminton Aktiviti Riadah Terbaik di KL

Taman Tasik Permaisuri Cheras KL menawarkan kawasan rekreasi percuma dan terbaik di KL. Joging memang best sedap anda dapat jog hingga ke penghujung menuju ke Kompleks Sukan Bandar Tun Razak.

Amri Bin Abdul Rahman

Petugas Kerajaan

Berkelah Terbaik Bawa Famili ke Taman Tasik Permaisuri

Boring juga asyik ke tempat sama sahaja. Kali ini memandu dari Selangor ke Taman Tasik Permaisuri Cheras KL. Banyak kemudahan di sini dan semuanya dekat-dekat. Nak sewa rumah kat sini pun bagus juga. Boleh juga menginap di Hotel Kommune yang sangat berdekatan dengan tasik.

Nor Saadah Binti Nordin

Penyelia Sekolah

Contact Taman Tasik Permaisuri Cheras KL Recreation Park

Jalan Tasik Permaisuri 2, Bandar Tun Razak, 56000 Kuala Lumpur
Telephone: 03-2617 6396 /6402

error: