Best Mosque in Kuala Lumpur

Best Mosque in Kuala Lumpur

What mosque in Kuala Lumpur you must visit? National Mosque of Malaysia, Wilayah Persekutuan, Masjid Jamek Kg. Baru etc. are attractions to tourist. Read here for more information about the best destination in Malaysia.

Best Mosque in Kuala Lumpur Summary

  • Attraction: Best Mosque in Kuala Lumpur
  • Location: KL Malaysia
  • Attraction Type: Rumah Ibadat Islam in Malaysia

Best Mosque in Kuala Lumpur

National Mosque

Masjid Negara dibina antara 1963 dan 27 Ogos 1965, Ia merupakan lambang keagungan Islam sebagai agama rasmi di Malaysia. Ia boleh menampung seramai 15,000 orang jemaah. Banyak kemudahan untuk pelancong dan membayar zakat. Lokasinya yang terletak berdekatan dengan Dataran Merdeka dan Bukit Aman dan tempat solat yang paling best di KL. Click here to get info about National Mosque of Malaysia.

Masjid Wilayah Persekutuan Jalan Duta

Masjid Wilayah Persekutuan terletak di sebuah kawasan berbukit Jalan Duta, berhampiran susur masuk ke pusat bandaraya Kuala Lumpur dan Dirasmikan oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Tuanku Syed Sirajudin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalulail pada 18 Februari 2005 ia dinamakan Masjid Wilayah Persekutuan kerana berkonsepkan ‘masjid dalam taman’ telah pun dibina.Ia menggunakan konsep tradisi masjid Othmaniah di Turki, Rekabentuk senibina dan hiasan dalamanya pula adalah merupakan kombinasi rekabentuk tradisi Melayu Malaysia dan Timur Tengah.

Click here to get info about Wilayah Persekutuan Mosque in Kuala Lumpur.

Masjid Jamek Kg Baru

Tourism: Hari ini, Masjid Jamek Kampung Baru terpaksa menampung lebih dari 7000 orang jamaah setiap hari Jumaat. Dan pada waktu sembahyang tidak kurang dari 500 orang berjamaah. Jumlah ini bertambah dari hari ke hari. Sebagaimana biasa kuliah tetap diadakan setiap malam selepas Maghrib sementara kuliah Subuh pula diadakan selepas Subuh hingga pukul 7.00 pagi setiap hari.

Dapatkan info mengenai terperinci mengenai Masjid Jamek Kg Baru Kuala Lumpur dengan klik disini.

Asy-Syakirin KLCC Mosque

Asy-Syakirin KLCC Mosque. is one of the best mosques in Kuala Lumpur. Situated near Suria KLCC and Petronas Twin Tower. Find more info.

More Best Mosque in Kuala Lumpur

India Mosque

India Mosque was built in 1983. It was initially erected as a wooden structure. Members of the Indian Muslims mercantile community living in the premises along Jalan Tuanku Abdul Rahman (then Batu Road), Jalan Tun Perak (the Java Street) and adjacent areas were the main sponsors and financiers of the construction of this mosque. Click here for more info about history, architecture and facilities and shopping arcade nearby India Mosque.

Masjid Jamek Sri Petaling @ Tabligh Mosque

Ia juga dikenali sebagai Masjid Tabligh yang terletak di Bukit Jalil Kuala Lumpur. Ia adalah pusat gerakan Tabligh di Malaysia. Orang ramai boleh menyaksikan sendiri khutbah dan acara keagamaan yang diadakan disini. Kenali Islam dengan lebih rapat lagi.

Al-Bukhari Mosque

The Al-Bukhari Foundation Mosque is located in Kuala Lumpur, Malaysia. It is adjacent to the Victoria Institution and opposite the Jalan Hang Tuah fire station and SP9 MR4 Hang Tuah LRT station. Pembangunan ini adalah untuk menggantikan Surau Babul Jannah yang telah berusia 147 tahun dan telah pun dimakan usia. Ia kemudian telah dinamakan sebagai Masjid AlBukhary mengambil sempena nama keluarga Pengasas Yayasan AlBukhary. Click the button below to get more info.

Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq, Bangsar

Mosque in Kuala Lumpur Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq yang terletak di Bangsar, Kuala Lumpur adalah salah sebuah pusat umat Islam yang menetap di sekitar kawasan ini. Oleh itu, sejarah pembinaan dan kegiatan yang menarik itu haruslah dikupas dan merangsang diri untuk terlibat dengan aktiviti-aktiviti yang dijalankan. Kursus kahwin disediakan bagi yang ingin mendirikan rumahtangga. Klik untuk info lanjut.

Masjid Bukit Aman

Masjid Bukit Aman Kuala Lumpur is located at Taman Tasik Perdana (Lake Garden) also known as PDRM Mosque. Click here.

Al Barakah Mosque

Get Information for Al Barakah Mosque Bank Rakyat Twin Towers is located near Brickfields. It just a walking distance from KL Sentral. One of the best mosques in KL. Click for more from various resources.

*Credit: mosque official websites

Hashtag / Keywords

Contact Tourism Malaysia

9th Floor, No. 2, Tower 1,
Jalan P5/6, Presint 5,
62200, Putrajaya, Malaysia

Telephone: +603-8891 8000
Tourism Info Line: 1300 88 5050

error: